Arama
Google Translate
En son konular
Köşe Yazarlari
Yazarlar
Zehra Eriş
Emin Acar
Dr. Abdullah Bakır
Türkan Aka
Admin
Kenan Gürağaç
Moderatörler
Mod - Hedrox Abdülmenaf Akar
Mod - Sys Engin Akar
En iyi yollayıcılar
mod-sys | ||||
Mod-Hedrox | ||||
Admin | ||||
hesna | ||||
resimogretmeni | ||||
yavuz sultan selim | ||||
jal | ||||
fatih_1453 | ||||
zehra hoca | ||||
acartürk |
Sosyal yer imi
Sosyal bookmarking sitesinde Uluborlu lisesi forumu adresi saklayın ve paylaşın
Sosyal bookmarking sitesinde Uluborlu lisesi forumu adresi saklayın ve paylaşın
Istatistikler
Toplam 219 kayıtlı kullanıcımız varSon kaydolan kullanıcımız: ali03
Kullanıcılarımız toplam 750 mesaj attılar bunda 535 konu
Anahtar-kelime
Sakın soymadan yeme!
3 posters
1 sayfadaki 1 sayfası
Sakın soymadan yeme!
Gıdaların kabuğundaki kimyasal katkıya dikkat...
Uzmanlar, kimyasal ilaçlara maruz kalan gıdaların mutlaka kabuklarını soyarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Kimyasal ilaçların baklagillerin ve meyvelerin kabuk kısmında yoğun bulunabildiği, bu nedenle kuru baklagillerin bekletme sularının mutlaka dökülmesi, meyvelerin ise kabuklarının soyularak yenmesi önerildi.
Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan, gıdaların vitamin değerlerinin azalmaması ve kalitelerinin korunabilmesi için yıkama, pişirme ve saklama aşamalarına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Vitamin ve minerallerin fiziksel-zihinsel gelişim ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Beyhan, vitamin kaybının az olabilmesi için gıdaların tüketilmeye en yakın zaman içinde hazırlanarak pişirilmesinin önemli olduğunu belirtti.
AZ SUDA KISA SÜRE PİŞİRİLMELİ
Sebzelerin pişirilmeye yakın zamanda köklerinden ayıklandıktan sonra bütün halde yıkanması`` gerektiğini kaydeden Beyhan, ``Bol akan suyun altında iyice yıkandıktan sonra mümkün olduğunca büyük doğranıp sıcak pişirme ortamına atılmalı. Uzun süre pişirilmemeli, suda eriyen vitaminlerin kaybolmaması için az suda hazırlanmalı. Kesinlikle bir gün öncesinden suda bekletilmemeli`` uyarısında bulundu.
`RİSKİ AZALTIYOR`
``Kuru baklagillerin ise bir gece öncesinden soğuk suda ya da 2-4 saat sıcak suda bekletilmesi`` gerektiğini ifade eden Beyhan, şunları söyledi:
``Bekletme suyu kesinlikle dökülmeli. Çünkü, eskiden suda eriyen vitaminlerin kaybolmaması için bekletme suyunun yemekte kullanılmasını öneriyorduk. Ancak son yıllarda kimyasal ilaçlar gıdaların üretim aşamasında sık kullanıldığı için özellikle gıdaların kabuk kısmına yakın yerlerde kalıntılar yoğunlaşıyor.
O nedenle ıslatma suları mutlaka dökülmeli. Bu suyu dökmek hem kimyasal riski hem de kuru baklagillerin gaz yapıcı özelliğini azaltıyor. Aynı şekilde meyveler de kabuklarında kimyasal katkı maddesini iyi tutabiliyor. Bunun için ne yazık ki meyveler de soyularak yenilmeli.``
Alıntıdır.
Uzmanlar, kimyasal ilaçlara maruz kalan gıdaların mutlaka kabuklarını soyarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Kimyasal ilaçların baklagillerin ve meyvelerin kabuk kısmında yoğun bulunabildiği, bu nedenle kuru baklagillerin bekletme sularının mutlaka dökülmesi, meyvelerin ise kabuklarının soyularak yenmesi önerildi.
Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan, gıdaların vitamin değerlerinin azalmaması ve kalitelerinin korunabilmesi için yıkama, pişirme ve saklama aşamalarına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Vitamin ve minerallerin fiziksel-zihinsel gelişim ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Beyhan, vitamin kaybının az olabilmesi için gıdaların tüketilmeye en yakın zaman içinde hazırlanarak pişirilmesinin önemli olduğunu belirtti.
AZ SUDA KISA SÜRE PİŞİRİLMELİ
Sebzelerin pişirilmeye yakın zamanda köklerinden ayıklandıktan sonra bütün halde yıkanması`` gerektiğini kaydeden Beyhan, ``Bol akan suyun altında iyice yıkandıktan sonra mümkün olduğunca büyük doğranıp sıcak pişirme ortamına atılmalı. Uzun süre pişirilmemeli, suda eriyen vitaminlerin kaybolmaması için az suda hazırlanmalı. Kesinlikle bir gün öncesinden suda bekletilmemeli`` uyarısında bulundu.
`RİSKİ AZALTIYOR`
``Kuru baklagillerin ise bir gece öncesinden soğuk suda ya da 2-4 saat sıcak suda bekletilmesi`` gerektiğini ifade eden Beyhan, şunları söyledi:
``Bekletme suyu kesinlikle dökülmeli. Çünkü, eskiden suda eriyen vitaminlerin kaybolmaması için bekletme suyunun yemekte kullanılmasını öneriyorduk. Ancak son yıllarda kimyasal ilaçlar gıdaların üretim aşamasında sık kullanıldığı için özellikle gıdaların kabuk kısmına yakın yerlerde kalıntılar yoğunlaşıyor.
O nedenle ıslatma suları mutlaka dökülmeli. Bu suyu dökmek hem kimyasal riski hem de kuru baklagillerin gaz yapıcı özelliğini azaltıyor. Aynı şekilde meyveler de kabuklarında kimyasal katkı maddesini iyi tutabiliyor. Bunun için ne yazık ki meyveler de soyularak yenilmeli.``
Alıntıdır.
resimogretmeni- Moderatör
- Mesaj Sayısı : 93
Yaş : 46
Points : 770
Reputation : 36
Kayıt tarihi : 18/03/09
Geri: Sakın soymadan yeme!
ty bu bilgi için
Mod-Hedrox- Moderatör
-
Mesaj Sayısı : 325
Yaş : 32
Nerden : İnhisar
Lakap : Mermerci
Points : 2038
Reputation : 230
Kayıt tarihi : 19/03/09
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Cuma Ekim 14, 2011 7:23 pm tarafından ApoLgo
» kiraz festivali resimleri yok
Paz Tem. 04, 2010 3:01 pm tarafından alevcik
» geldim bnde=)
Perş. Haz. 17, 2010 10:42 pm tarafından Mod-Hedrox
» özgür irademiz yoktur
C.tesi Mayıs 08, 2010 4:39 pm tarafından fgfg
» Yeni Üye Oldm
C.tesi Mart 06, 2010 3:40 pm tarafından ceroks
» Uluborlu kiraz festivali ve yağlı güreşleri resimleri
Ptsi Şub. 01, 2010 7:39 pm tarafından jal
» Resim resim Uluborlunun Tarihi kokusu
Ptsi Şub. 01, 2010 7:35 pm tarafından jal
» Uluborlunun eşsiz tarihi
Ptsi Şub. 01, 2010 7:34 pm tarafından jal
» Felsefe Bölümü
Ptsi Şub. 01, 2010 7:22 pm tarafından jal