Arama
Google Translate
En son konular
Köşe Yazarlari
Yazarlar
Zehra Eriş
Emin Acar
Dr. Abdullah Bakır
Türkan Aka
Admin
Kenan Gürağaç
Moderatörler
Mod - Hedrox Abdülmenaf Akar
Mod - Sys Engin Akar
En iyi yollayıcılar
mod-sys | ||||
Mod-Hedrox | ||||
Admin | ||||
hesna | ||||
resimogretmeni | ||||
yavuz sultan selim | ||||
jal | ||||
fatih_1453 | ||||
zehra hoca | ||||
acartürk |
Sosyal yer imi
Sosyal bookmarking sitesinde Uluborlu lisesi forumu adresi saklayın ve paylaşın
Sosyal bookmarking sitesinde Uluborlu lisesi forumu adresi saklayın ve paylaşın
Istatistikler
Toplam 219 kayıtlı kullanıcımız varSon kaydolan kullanıcımız: ali03
Kullanıcılarımız toplam 750 mesaj attılar bunda 535 konu
Anahtar-kelime
Uluborlunun tarım takvimi
1 sayfadaki 1 sayfası
Uluborlunun tarım takvimi
EKİM AYI TARIM TAKVİMİ
Ekim ayı adı üstünde ekim işlemlerinin başladığı aydır. Bu ayda umutların tekrar yeşerdiği , yeni umutların kapılarının aralandığı gözlenmiştir hep.
Tohumun toprakla buluştuğu, umutların yürekleri kabarttığı, yeni hedeflerin açıldığı aydır ekim ayı.
Hububat ekimlerinin başladığı döneme girerken, bu yıl yaz mevsimi boyunca yağış olmaması, oldukça kurak geçen bir sezon yaşattı bizlere. Hala daha yağış olmaması tehlikeli bir durumumun habercisi olmasın inşallah. Yağışla birlikte toprak tavında hububat ekimleri başlayacaktır. Hububat eken çiftçilerimizin tohumluklarını hazırlamaları gerekmektedir. Önceki yıllardan tohumluk kullanacak çiftçilerimiz temizleme işlemlerini yapmaları, ayrıca rastık ve sürme hastalıklarına karşı tohum ilaçlamalarını yapmaları gerekecektir.
Önemli bir hususta ekim bölgelerinde daha önceleri Ekin Kambur Böceği (Zabrus) zararlısı tesbit edilmiş ise ayrıca bu zararlıya karşıda tohum ilaçlaması yapmaları zararlının kesafetini ve dolayısıyla zarar oranının düşürmede etkili olacağı unutulmamalıdır. Diğer taraftan üst üste aynı tohumluğu kullanan çiftçilerimizin en az 3 yılda bir tohumluğu yenilemeleri gerekecektir. Mümkün ise sertifikalı ve verimli çeşitlerin tohumluklarını tercih etmeleri daha bol ürün olarak geri döneceğinden menfaatlerine olacağı unutulmamalıdır.
Elma üreten çiftçilerimiz hasata başladılar. Bu çiftçilerimize Allah kolaylık versin, hayırlı müşteriler versin. Bu yıl elmacılarımızın sık sık sorduğu veya şikayette bulunduğu konu , yaygın çeşidimiz Starking Delicious çeşidinin renk yapmaması, eş deyişle kızarmaması olmuştur. Havaların sıcak ve kurak geçmesi, büyük oranda bu duruma sebep olmuştur. Bu durum elimizde olmayan nedenlere bağlı iken, teknik olarak böyle durumlarda meyvelerin bazı kimyasallar kullanarak renklendirilmesi veya renk kazandırılması imkanını sunmuştur. Bunu bazı çiftçilerimizle bire bir görüşmelerimizde aktardık. Burada bunu bir kez daha tekrar etmek istiyorum. Tabi bu sene için bu bilgilerin vakti geçti denilebilir, ancak aklımızın bir köşesinde bulunması bakımından faydalı olacağına inanıyorum.
Bilim adamlarımız Marmara bölgesinin bazı yörelerinde starking Del. Elma çeşidinin kırmızı renk oluşumunun zayıf olması nedeniyle yaptıkları araştırmalarda Alar 85 (1000 ppm) + Ethrel (350 ppm) + NAA (20 ppm) uygulamasının iyi sonuç verdiğini ve renk oluşumunu iyileştirdiğini tesbit etmişler.
Bu çalışmada Ethrel ve NAA karıştırılarak hasattan iki hafta önce, Alar 85 ise hasattan 675 gün önce tek başına uygulanmış. Araştırıcılara göre Ethrel’in tek başına kullanılması hasadı 1 hafta öne alırken , Alar 85 i tek başına kullanılması ise hasadı 2 hafta kadar geciktirmiştir. Alar 85 + Ethrel kombinasyonu ise olgunlaşma zamanını etkilememiştir.
Geçen ay elmada hasat kriterlerinden kısaca bahsetmiştik. Artık elma hasat edilmeye ve depolara konulmaya başlandı. Bu nedenle meyvelerde kaliteyi etkileyen hasat sonrası işlemlerden bahsetmenin faydalı olacağına inanıyorum.
Meyveler, hasattan sonra yaşayan organlardır. Eş deyişle meyve hayatı tüketilene kadar sürmektedir. Bu hayatı içeren, hasat, taşıma ve boylama, taşıma ve pazarlama evrelerinde yapılacak uygulamalar meyvenin hayatında bozulmalara ve kalite kayıplarına neden olacaktır. Bu kayıplar,metabolik değişimler, su kaybı, mekanik zararlar, ve mikroorganizmalar nedeniyledir.Metabolik değişimler sonucu meyve normalde yaşlanmaya gider. Ancak bu reaksiyonlardaki aksamalar fizyolojik bozulmalara neden olacaktır. Su kaybı ise kalitenin hızlı kaybolmasına neden olacaktır. Mikroorganizmalar ise çürümelere neden olduğundan kalite kayıplarına yol açmaktadır.
HASAT: Ürünlerin depolanabilirliğini etkileyen bir kültürel işlemdir.Hasatta yapılacak hatalar (Sapın kopması, kabugun yırtılması, ezilmeler...) yukarıda belirtilen kalite kayıplarına neden olacağı gibi, hastalık etmenlerinin enfeksiyonu ve yayılmaları için uygun ortam oluşturacaktır.
TAŞIMA VE BOYLAMA: Taşıma ve boylama sırasında oluşan kayıplar daha ziyade mekanik zararlar vermektedir. Hasat edilen ürürünün sıcaklığı yükseltilmemeli, mümkünse bu sıcaklık, basit olarak havalandırma ile düşürülmelidir. Üstü açık araçlarla yapılan taşımalarda güneş ışığına maruz kalan meyveler aşırı su kaybı nedeniyle kalite kayıplarına neden olacaktır. Bu nedenle meyvelerin üzerleri örtülmelidir. Bahçede güneş ışığına maruz kalacak şekilde bırakılmamalıdır. En kısa sürede depoya ulaştırılmalıdır.
DEPOLAMA: Depolama sırasındaki kayıplar , meyve tür ve çeşitlerine göre değişen depolama şartlarının kontrolündeki yetersizlik, daha uzun süre depolama ve depolama şartlarının iyi seçilmemesinden kaynaklanmaktadır.
Yeni bahçe tesisi yapmak isteyen çiftçilerimiz, toprağın tava gelmesi ile birlikte fidan çukurlarını açarak dikime hazır hale getirmeleri; sökümü müteakip fidanı hemen dikebilmeleri için bir iş kolaylığı sağlarken fidan tutma randımanını da artıracaktır.
ÜRÜNÜNÜZ BOL KAZANCINIZ BEREKETLİ OLSUN
ERCAN SARI
ZİRAAT TEKNİKERİ
Similar topics
» Uluborlunun eşsiz tarihi
» Uluborlunun Tarımsal Yapısı
» Uluborlunun nice güzelliklerinden biri olan kirazı
» Resim resim Uluborlunun Tarihi kokusu
» Uluborlunun Tarımsal Yapısı
» Uluborlunun nice güzelliklerinden biri olan kirazı
» Resim resim Uluborlunun Tarihi kokusu
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Cuma Ekim 14, 2011 7:23 pm tarafından ApoLgo
» kiraz festivali resimleri yok
Paz Tem. 04, 2010 3:01 pm tarafından alevcik
» geldim bnde=)
Perş. Haz. 17, 2010 10:42 pm tarafından Mod-Hedrox
» özgür irademiz yoktur
C.tesi Mayıs 08, 2010 4:39 pm tarafından fgfg
» Yeni Üye Oldm
C.tesi Mart 06, 2010 3:40 pm tarafından ceroks
» Uluborlu kiraz festivali ve yağlı güreşleri resimleri
Ptsi Şub. 01, 2010 7:39 pm tarafından jal
» Resim resim Uluborlunun Tarihi kokusu
Ptsi Şub. 01, 2010 7:35 pm tarafından jal
» Uluborlunun eşsiz tarihi
Ptsi Şub. 01, 2010 7:34 pm tarafından jal
» Felsefe Bölümü
Ptsi Şub. 01, 2010 7:22 pm tarafından jal